Beauty 101: Langkah Yang Betul Untuk ‘Skin Care Routine’

Banyak sangat produk skin care kat luar, dan banyak juga yang kita beli sampai tak tahu nak pakai yang mana satu. Yang paling annoying bila dah try banyak sangat prdouk lepas tu tak ada kesan pun.  Adakah Skin Care Routine anda, cara yang betul.?

Source : hudabeauty.com/blog

Ni untuk pagi, paling penting muka mesti cuci bersih. Lepas apply 1 layer, bagi masa sikit untuk meresap masuk ke dalam kulit. 

Langkah 1: Cleanser

Kalau pakai mekap, cuci dulu dgn cleansing oil, atau makeup remover, lepas tu baru la cuci muka dengan pencuci yang sesuai. Kalau yang Oily Skin, pilih yang sesuai dengan kulit anda. Sama juga dengan jenis kulit kering atau kombinasi. 

Langkah 2 : Toner

Kenapa toner? Untuk hilang kan saki baki kotoran yang melekat dalam liang roma pada kulit, Ini juga bantu untuk kecilkan pori2 kulit, Cuba pilih yang Alcohol Free, sebab kadang2 kulit kita akan jadi reaction bila ada alcohol

Langkah 3: Essence

Ianya untuk lembapkan kulit dan tekstur nya lebih tebal dari toner.Ianya lebih cepat meresap pada kulit dan ‘healing process’ lebih cepat. 

Langkah 4 : Sheet Mask 

Sheet Mask salah satu cara untuk lembapkan kulit, sihatkan kulit, bagi kulit lebih anjal. Tak perlu pakai hari-hari, cukup seminggu 2x untuk rawat kulit. 

Langkah 5: Serum

Formula serum sangat ringan dan lebih ‘concentrate’. Molekul nye juga lebih kecil supaya senang meresap ke dalam kulit. Serum sesuai untuk target masalah seperti jerawat, kedutan2 halus atau masalah kulit kering. tak perlu pakai banyak cukup 2 titik je.

Langkah 6: Pelembap/Moisturizer

Kulit yang lembap kunci utama untuk glowing skin. Kalau jenis kulit kering, piloh formula yang lebih tebal atau concentrate, Untuk yang berminyak, cuba yang jenis gel formula. 

Langkah 7: Sunscreen

Untuk siang hari, Sunscreen sangat penting. Sunscreen yang sesuai boleh lindungi kulit dari UVA dan UVB, cuba cari sunscreen yang Broad Spectrum. Spf akan duduk paling atas sekali kat kulit sebagai SHIELD KULIT. 

Okay, skincare rutin da siap, boleh dah start mekap sekarang. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Need Help? Lets Chat